زندگی من در شرایطی سخت

زندگی من در شرایطی سخت

زندگی من در شرایطی سخت

زندگی من در شرایطی سخت

ضایعات آهن

ضایعات

ضایعات؛ موادی بازیافت پذیر هستند که رها شده‌اند. اتومبیل‌ها، صنایع ساختمانی و مواد دور ریخته شده؛ همه و همه بخش‌هایی قابل بازیافت دارند. برخلاف زباله‌ها، ضایعات ارزش پولی قابل توجهی دارند. به ویژه ضایعات فلزی و ضایعات آهن.

ضایعات آهن

فرآیند

ضایعات آهن و فلزی علاوه بر محیط‌های صنعتی؛ در نواحی مسکونی هم یافت می‌شوند؛ و معمولاً بازیافتی‌ها با اطلاعیه‌ای که عنوان می‌کند قصد جمع‌آوری آهن قراضه و به درد نخور را دارند؛ دست به جمع‌آوری ضایعات آهن و فلزی می‌زنند.

ضایعات اغلب پس از جمع‌آوری در یک «محیط باز حیاط مانند»؛ انبار می‌شوند. این حیاط ها که می‌توان آن‌ها را «انبارهای ضایعات» نامید، بسته به محل، ممکن است قبل از فرآیند بازیافت به افراد علاقه‌مند اجازه‌ی خرید قطعات مورد نیازشان را بدهد. به این معنی که شاید در میان قطعات انبار شده، چیزی وجود داشته باشد که به کار آید. البته این امر در مورد انبارهای بزرگ و با ظرفیت بالا بسیار کم دیده می‌شود. همچنین لازم است ذکر شود که فروش ضایعات آهن و غیر آهنی بر اساس کیلو (وزن) صورت می‌گیرد اما عملکرد قطعه (مثلاً اگر موتور ماشین باشد) در قیمت تأثیر می‌گذارد. باید افزود به این علت که حجم ضایعات آهن قراضه ها در انبارها بسیار بالاست و احتمال حادثه در اثر کند و کاو وجود دارد؛ معمولاً انبارهایی که اجازه‌ی ورود افراد را می‌دهند در ابتدا تعهدی دریافت می‌کنند و مسئولیت هرگونه حادثه را به مشتری (شخصی که می‌خواهد انبار را بگردد و شی‌ء مورد نظرش را بیابد) واگذار می‌کنند.

برخلاف «انبارهای ضایعات»؛ «انبارهای آهن قراضه» همه چیز را بر اساس وزن می‌فروشند. برای یک انبار آهن قراضه، ارزش هر قطعه، چیزی است که کوره‌ی ذوب برای آن می‌پردازد، نه عملکرد آن. در نتیجه به‌طور معمول اگر یک انبار ضایعات نتواند قطعه‌ای را بالاتر از قیمت آهن موجود در آن (به علت کارکردش) بفروشد آن را به انبار آهن قراضه منتقل می‌کند تا قطعه را به قیمت وزنش بفروشد. اگر قطعه‌ای متشکل از فلزاتی گوناگون باشد می‌توان آن را ارزان‌تر خریداری کرد؛ زیرا مدیران یک انبار دوست ندارند کارگرانشان را به جدا کردن فلزات مختلف یک قطعه بگمارند.

منابع

قیمت ضایعات آهن بسته به مکان و زمان بسیار متغیر است. قیمت معمولاً به‌طور مستقیم و از طریق مذاکره بین خریدار و فروشنده و به‌طور غیرمستقیم به وسیله‌ی اینترنت تنظیم می‌شود. قیمتی که در وب‌سایت‌ها دیده می‌شود لزوماً قیمت بازار و انبارهای ضایعات آهن و آهن قراضه نیست (قیمت بازار با قیمت تخمین زده‌ شده تفاوت دارد). علت این امر عدم به‌روزرسانی مداوم وب‌سایت‌ها است.

در ایالات متحده امریکا تعداد انگشت‌شماری از نشریات مثل American Metal Market نرخ ضایعات آهن و فلزی را منتشر می‌کنند. سایر نشریات غیر آمریکایی مثل The Steel Index هم قیمت‌های خود را بر اساس بازار امریکا تنظیم می‌کنند. علت این امر این است که در سال‌های اخیر، قیمت ضایعات آهن و آهن قراضه در بازارهای جهانی نقشی مهم بازی می‌کند.

جدا کردن ضایعات آهن و فلزی، از غیر فلزات امری مهم در به دست آوردن درآمد بیشتر است. به این منظور از آهن‌رباهای بزرگ برای جداسازی استفاده می‌شود. زمانی که فلزی به آهن‌ربا بچسبد، یا آهن است و یا فولاد؛ اگرچه قیمت فلزات غیر آهنی کمتر از فلزات آهنی است اما حجم بازیافت آن‌ها بسیار بیشتر است؛ و باقی مانده ها فلزات غیر آهنی مثل مس، آلومینیوم و برنج هستند. پر واضح است که این فلزات قیمتی بالاتر از آهن و فولاد دارند اما باید توجه داشت که در حجمی کمتر میان بازیافتی‌ها وجود دارند. همچنین نوسان قیمت فلزات غیر آهنی بسیار زیاد است و بازیافت کنندگان باید قیمت‌های روز را بررسی کنند.

مخاطرات

در صنعت ضایعات فلزی، مخاطرات فراوانی وجود دارد. این امر به علت امکان وجود فلزات با خواص رادیواکتیو است که می‌تواند منجر به مرگ، صدمه و آسیب‌های محیط‌زیستی شود. دو حادثه یک در هند ودیگری در برزیل شاهد این مدعا هستند. مواد سمی مانند آزبست یا موادی مانند بریلیوم، کادمیوم و جیوه می‌توانند برای کارکنان و محیطی که در آن قرار دارند خطرات بی‌شماری ایجاد کنند.

علاوه بر این بسیاری از وسایل موجود در انبارهای ضایعات خطرناک هستند. این وسایل غول‌پیکر در ابعادی وسیع و با نیروی بالا در صورت بی‌دقتی و اشتباهات انسانی و غیره می‌توانند زمینه‌ساز حوادث باشند.

مزایای بازیافت

طبق گفته‌های «آژانس حفاظت محیط‌زیست ایالات متحده آمریکا» بازیافت؛ می‌تواند اثرات شگفت‌انگیزی در سلامت محیط‌زیست بگذارد. استفاده از بازیافت آهن به جای آهن خام می‌تواند نتایج زیر را به همراه داشته باشد:

  • صرفه‌جویی 70 درصدی در انرژی؛
  • صرفه‌جویی90 درصدی در استفاده از مواد خام؛
  • 86 درصد آلودگیِ کمترِ هوا؛
  • 40 درصد صرفه‌جویی در مصرف منابع آبی؛
  • 76 درصد کاهش آلودگیِ منابع آب؛
  • 97 درصد صرفه‌جویی در استفاده از منابع.

هر تن فولاد؛ که از آهن قراضه بازیافت می‌شود می‌تواند:

  • 1115 کیلوگرم در مصرف آهن صرفه‌جویی کند؛
  • 625 کیلوگرم زغال سنگ صرفه‌جویی کند و
  • 53 کیلوگرم سنگ آهک حفظ شود.

این ارقام برای سایر فلزات (فلزات غیر آهنی) به شرح زیر است:

  • 95 درصد صرفه‌جویی آلومینیوم؛
  • 85 درصد صرفه‌جویی مس؛
  • 65 درصد صرفه‌جویی سرب؛
  • 60 درصد صرفه‌جویی روی.

صنعت بازیافت فلزات

صنعت بازیافت فلزات، طیف وسیعی از فلزات را در بر می‌گیرند. این فلزات شامل آهن (ISS)، سرب، آلومینیوم، مس، فولاد ضد زنگ و روی است. به طور کلی دو دسته فلز وجود دارند. فلزات آهنی و فلزات غیر آهنی. واضح است که فلز حاوی آهن، آهنی و فاقد آهن؛ غیر آهنی نامیده می‌شوند.

آهن قراضه

  • متداول‌ترین فلزات غیر آهنی عبارت‌اند از مس، برنج، آلومینیوم، روی، منیزیم، قلع، نیکل و سرب همچنین می‌توان برای فلزات آهنی؛ فلزات گران‌بها را مثال زد.
  • فلزات گران‌بها مثل طلا، نقره و مشتقات پلاتین می‌باشند.
  • فلزات آهنی دیگر می‌توانند حاوی عناصر نادری مثل کبالت، جیوه، تیتانیوم، تنگستن، آرسنیک، بریلیوم، بیسموت، سریم، کادمیوم، نیوبیم، ایندیم، گالیم، ژرمانیوم، لیتیوم، سلنیوم، تانتالم، تلوریوم، وانادیم و زیرکونیوم. باشند. برخی از این فلزات دارای خصوصیات رادیواکتیو هستند. این خصیصه‌ی رادیواکتیوی ممکن است به‌طور طبیعی یا مصنوعی ایجاد شده باشد. اقدامات هسته‌ای، پزشکی و تحقیقاتی می‌تواند منجر به ایجاد خاصیت رادیواکتیوی در فلزات شود.

دستورالعمل و آیین‌نامه‌ی OSHA برای کنترل ایمنی در روند بازیافت؛ بایستی رعایت شود.

منافع اقتصادی بازیافت فلزات

چیزی که بسیاری از مردم نمی‌دانند این است که بسیاری از ضایعات آهن و فلزی در گوشه گوشه‌ی کشور، می‌تواند نقداً خریداری شود. پس به این «حرکت سبز» بپیوندید.

فلزات موجود در صنایع ساختمانی، صنعتی و غیره را می‌توان در اختیار انبارهای بازیافت ضایعات قرار داد و پول نقد دریافت کرد. در کنار صاحبان صنایع که حجم وسیعی از ضایعات فلز را در اختیار دارند، بی‌خانمانان (معادل نمکی‌ها در ایران) می‌توانند آهن‌آلاتی که می‌یابند را به این مکان‌ها ببرند و بفروشند.


بازیافتی‌ها: منظور افراد یا شرکت هایی هستند که به محله ها و غیره می روند تا مواد بازیافتی خریداری کنند (SCRAPPER)

«محیط باز حیاط مانند»: در انگلیسی a wrecking yard , a scrapyard, junkyard, or breaker's yard

«انبارهای آهن قراضه»: wrecking yard انبار ضایعات (چه آهن قراضه چه ماشین و درب و پنجره) و scrapyard انبار آهن قراضه ترجمه شده است.

با تفاوت های انواع مختلف کارتریج ها آشنا شوید

کارتریج و شارژ کارتریج چیست؟

در ابتدا لازم است کارتریج را تعریف کنیم؛ کارتریج به آن دسته از مواد و لوازم مورد مصرف پرینترها گفته می شود که به دو صورت در بازار وجود دارند. نوع اول که به صورت تونر بوده و به آن ها کارتریج های لیزری گفته می شود؛ و نوع دوم کارتریج های جوهر افشان می باشند. در این مطلب میخواهیم برای شما عزیزان انواع راه های شناسایی کارتریج های مختلف را از یکدیگر توضیح دهیم.

شارژ کارتریج

روش های شناسایی انواع مختلف کارتریج های لیزری اورجینال hp

لازم به ذکر است که برای شناسایی انواع کارتریج های اورجینال hp راه های متفاوتی وجود دارد.

مرحله ی اول: اولین و مهمترین مرحله برای شناسایی یک کارتریج اورجینال، شناسایی و تشخیص فیزیکی کالا است. کارتریج های فابریک و اورجینال دارای چند نشانه ی فیزیکی می باشند؛ اولین و نیز مهمترین نشانه ی این کارتریج ها، وجود هولوگرام امنیتی بصورت اتمی می باشد. لازم به ذکر است که در نمونه های چینی این کارتریج ها، هولوگرام بصورت برچسب بوده و چنانچه سعی کنید که آن را از سطح کارتن جدا کنید، هولوگرام به سادگی و به طور سالم همچون یک برچسب پلاستیکی از روی کارتن کارتریج جدا می شود. همچنین شما می توانید برای اطمینان خاطر نسبت به کارتریج خریداری شده، شماره هولوگرام را در سایت چک نمایید.

مرحله ی دوم: در دومین مرحله، باید این نکته را بررسی نمایید که سریال ثبت شده در پشت جعبه ی کارتریج با کاست کارتریج مطابقت و هماهنگی داشته باشد؛ زیرا در بعضی موارد مشاهده شده است که کارتن کارتریج خریداری شده، به صورت اورجینال بوده اما کاست آن طرح می باشد.

شارژ کارتریج

لازم به بیان این مسیله نیز می باشد که کمپانی hp هر چند وقت یکبار، تغییرات عمده ای را در کارتن و در کاست  کارتریج های تولیدی خود برای جلوگیری از هرگونه جعل انجام می دهد که در مطالب آینده به بحث درباره ی این موضوع خواهیم پرداخت.

شارژ کارتریج اصل بسیار بهتر از شارژ مدل های تقلبی می باشد.

روش های شناسایی انواع مختلف کارتریج های جوهرافشان اورجینال hp

در بحث شناسایی کارتریج های جوهرافشان hp به مانند شناسایی کارتریج های لیزری عمل خواهیم کرد؛ اما در این قسمت برای آشنایی بهتر شما، بهتر است به تصاویر زیر دقت نمایید.

شارژ کارتریج

در عکس زیر، به نمونه هایی از هولوگرام های چینی توجه کنید که علاوه بر شباهت بسیار زیاد به نمونه های اورجینال، می توانید جدا شدن آسان و بی عیب و نقص آن ها را از کارتن کارتریج نیز تست نمایید، شارژ کارتریج چینی ممکن می باشد ولی یک کارتریج اصل را چندین بار می توانید شارژ نمایید و در هزینه ها صرفه جویی نمایید.

شارژ کارتریج در محل

انواع مختلف هولوگرام کارتریج های hp

شارژ کارتریج در محل

شارژ کارتریج های اصلی بهتر از شارژ کارتریج نوع تقلبی آن می باشد.

بررسی تفاوت های انواع مختلف کارتریج های چینی:

لازم به ذکر است که در کشور ایران، بازار فروش مواد و تجهیزات مورد مصرف پرینترها بسیار گسترده است. در بازار پرینترها، تعداد زیادی از وارد کنندگان و فروشندگان این کالا، از علامت گارانتی مخصوص به خود حمایت می کنند و همانطور نیز که می دانید وجود گارانتی برای یک محصول، اعتماد به نفس ویژه ای به خریدار آن محصول و کاربر خود می دهد؛ اما در اکثر مواقع افراد از داخل کارتن کارتریج بی خبر می باشند! و نمی دانند که آیا واقعا علامت گارانتی کالا بر روی کاست کارتریج نیز وجود دارد یا خیر که این موضوع گاها باعث بروز اختلافاتی نیز می شود. این گونه کارتریج ها، ارزان ترین و فراوان ترین نوع کارتریج ها در بازار می باشند که تولید کشور چین بوده و بیشتر تاجران ایرانی، اینگونه کارتریج ها را خریداری می کنند و وارد بازار ایران می نمایند.

مشخصه ی گویا برای تشخیص این گونه از کارتریج ها، این است بر روی کاست کارتریج هیچ نام و نشانی قید نشده و تنها بر روی آن یک لیبل وجود دارد که آن لیبل نیز در ایران چسبانده شده است! کارتریج های چینی نیز خود به درجات مختلفی تقسیم بندی می شوند؛ برای نمونه کارتریج های چینی درجه ی یک دارای مشخصاتی می باشند که این مشخصات در نمونه های دیگر این محصول وجود ندارد. مشخصه ی اصلی در کارتریج های طرح چین درجه ی یک، یکی بودن و تطابق شماره سریال و تاریخ کارتریج و کارتن کارتریج می باشد که این موارد به صورت حک مشخص می شوند. این نکته لازم به ذکر است که در نمونه هایی از کارتریج های طرح چینی نامرغوب، شماره سریال با مهر داغ شده بر روی کاست کارتریج یکی شده است! که این حالت کاملا مشهود می باشد. مشخصه ی بعدی تشخیص کارتریج های طرح چینی درجه ی یک، کشور سازنده ی آن کارتریج است که بایستی این مورد بر روی کاست کارتریج حک شده و با کارتن نیز مطابقت داشته باشد.

مهم ترین و عمده ترین تفاوت بین کارتریج های چینی درجه ی یک با دیگر کارتریج های چینی و شارژی، درکیفیت چاپ پرینتر و تعداد برگ های چاپی آن می باشد. در اینجا باید این مورد را نیز بیان کنیم که کارتریج های چینی نامرغوب، می توانند برای دستگاه پرینتر شما خطرناک بوده و به برد پرینتر شما آسیب جدی برسانند. همچنین این گونه کارتریج های نامرغوب بالا بردن میزان برق مصرفی، باعث ایجاد نوسانات برق در دستگاه پرینتر شما می شوند.

کارتریج های طرح چینی درجه ی یک بایستی دارای 3 مشخصه باشند؛

  1. یکی بودن و مطابقت شماره سریال و تاریخ کارتن کارتریج و کاست کارتریج (به صورت حک شده)
  2. ثبت نام کشور سازنده ی کارتریج (به صورت حک شده)
  3. مشخصات ثبت شده بر روی کارتریج به صورت لیبل نبوده و حک شده باشند. (لیبل را می توان به آسانی از روی کارتریج جدا کرد!)

برای آشنایی کامل و جامع با تفاوت های انواع مختلف کارتریج ها، پیشنهاد می کنیم ادامه مطلب را نیز مطالعه فرمایید.

آشنایی کلی با تفاوت های انواع مختلف کارتریج ها و شارژ کارتریج در محل

روش های شناخت کارتریج های اورجینال در ابتدای مطلب توضیح داده شد؛ اما به دلیل وجود تحریم های گوناگون و افزایش قیمت دلار، خرید و استفاده از کارتریج های اورجینال در برخی از مدل های لیزری، از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نمی باشند.

گستردگی و تنوع کارتریج های موجود در بازار ایران به قدری زیاد است که افراد متخصص در این کار و آن های که سال ها سابقه و تجربه ی خرید و فروش کارتریج را دارند گاهی اوقات دچار اشتباه می شوند. این نکته را بدانید که در بازار وسیع ایران، مدل های مختلفی از کارتریج ها از نظر کیفیت وجود دارد؛ پس مهمترین موضوع، تشخیص یک کارتریج با کیفیت درجه ی یک از میان انواع مختلف است. زیرا گاهی اوقات این اتفاق پیش آمده که کارتریج خریداری شده با نام کارتریج درجه ی یک، دارای کیفیت بسیار پایینی بوده و تعداد برگ های چاپی آن نیز کمتر بوده است. در این قسمت برای شما همراهان، تفاوت های کارتریج های درجه ی یک را با دیگر کارتریج ها توضیح می دهیم.

در ابتدا بایستی تمامی مشخصات کارتن کارتریج با کاست آن یکسان و مطابق بوده و ثبت این مشخصات به صورت حک شده باشند، نه به صورت برچسب و لیبل که به توان آن را به آسانی جدا کرد. (مشخصات شامل شماره ی سریال، شماره ی فنی، تاریخ و لوگوی کارتریج)

نمونه ای از کارتریج های نامرغوب چینی که بدون کارتن و به صورت خام وارد می شوند را در خیلی جاها ممکن است مشاهده کرده باشید!

لیبل (برچسب) هایی که بر روی کارتریج های نامرغوب چینی چسبانده می شود با نمونه های فوق تفاوت دارند.

نمونه کارتریج اورجینال که تمامی مشخصات (از جمله شماره ی سریال، شماره ی فنی، تاریخ و لوگو) کارتریج و کارتن کارتریج به صورت حک شده و نه به صورت برچسب، یکسان و مطابق می باشند.

جهت صرفه جویی در هزینه ها می توانید از شارژ کارتریج در محل که برخی شرکت ها ارائه می نمایند استفاده نمایید، البته توجه داشته باشید که شارژ کارتریج اصل بسیار بهتر از شارژ کارتریج های غیر مرغوب است.

شارژ کارتریج

نمونه ای از کارتریج نامرغوب با برچسب

شارژ کارتریج در محل

نمونه ای از کارتریج درجه ی یک با مشخصات حک شده

شارژ کلرتریج در محل

چگونه می‌توان در مصرف جوهر پرینتر صرفه‌جویی کرد؟

شاید این اتفاق همچون خانواده‌هایی که چندین نفر از یک دستگاه پرینتر استفاده می‌کنند، برای شما نیز پیش‌آمده باشد! بله! درست حدس زدید: هزینه شارژ جوهر پرینتر یا همان شارژ کارتریج که معمولاً هزینه‌ی بالایی را به خود اختصاص می‌دهد. در این مطلب تصمیم داریم با ذکر چند نکته مهم برای شما عزیزان، بتوانید این هزینه را کاهش دهید. با ما همراه باشید.

صرفه جویی در مصرف کارتریج پرینتر

فقط و فقط در مواقع ضروری، مطالب موردنیاز خود را چاپ و پرینت نمایید: شاید عنوان این مورد برای شما واضح باشد! اما بسیاری از افراد هستند که مدارک و مطالبی را چاپ می‌نمایند که تنها یک‌بار از آن‌ها استفاده خواهند کرد؛ در حالی که می‌توان به سادگی و بدون صرف هزینه‌های اضافی، این مطالب را در حافظه‌ی کامپیوتر خود ذخیره نمود.

از فونت‌های مناسب استفاده نمایید: توجه داشته باشید هر چه اندازه‌ی فونت انتخاب شده‌ی شما برای مطلب مورد نظرتان بزرگ‌تر باشد، به هنگام چاپ، میزان جوهر بیشتری استفاده خواهد شد. به همین دلیل توصیه می‌کنیم برای کاربردهای روزمره‌ی خود از فونت با اندازه‌های 10 تا 12 استفاده نمایید.

صفحه‌ی وب موردنظر خود را چاپ نکنید: چنانچه در یک صفحه‌ی وب مطلبی مهم را یافته‌اید، توصیه می‌کنیم برای چاپ آن صفحه دلخواه، در ابتدا مطلب موردنیاز خود را انتخاب کرده و سپس آن را در قالب یک برنامه‌ی word در حافظه‌ی کامپیوتر خود ذخیره نمایید. سپس در مرحله‌ی بعدی اندازه فونت آن را به اندازه‌ی 10 تا 12 تغییر دهید و بعد به چاپ مطلب وب موردنظر خود اقدام نمایید.

بهتر بدانید چاپ یک صفحه‌ی وب با استفاده از این روش علاوه بر اینکه می‌تواند سبب صرفه‌جویی در مصرف جوهر دستگاه پرینتر شما باشد، در مصرف کاغذ نیز صرفه‌جویی قابل توجهی را به همراه خواهد داشت. همچنین علاوه بر این موضوعات، از جمله فاکتورهای مهم پیش از چاپ مطلب موردنظر، حذف تبلیغات موجود بر روی صفحه‌های وب است.

از اتمام جوهر پرینتر خود اطمینان حاصل نمایید: توصیه می‌کنیم برای اطمینان از تمام شدن جوهر کارتریج دستگاه پرینتر خود، پیش از شارژ کارتریج و یا خرید کارتریج جدید، دستگاه خود را امتحان نمایید؛ به این صورت که با استفاده از یک دستمال مرطوب، دهانه‌ی کارتریج پرینتر خود را تمیز کرده و کارتریج خود را دوباره امتحان نمایید زیرا ممکن است در برخی مواقع، به سبب گرفته شدن حفره‌های کارتریج شاهد عملکرد نامناسب آن باشیم.

همچنین دیگر روشی که می‌توان با رعایت آن در مصرف جوهر صرفه‌جویی کرد، استفاده حداکثری از جوهر موجود در کارتریج دستگاه پرینتر است که در این شرایط بسته به میزان مصرف شما، گاهی عمر نوار پرینتر را می‌تواند تا حدود یک هفته نیز افزایش دهد.

توجه داشته باشید چنانچه شما از دستگاه‌های پرینتر دارای نوار کارتریج جدا برای چاپ رنگی و چاپ سیاه و سفید استفاده می‌نمایید، چاپ کردن مطالب موردنیازتان در قالب پرینت سیاه و سفید می‌تواند صرفه‌جویی قابل ملاحظه‌ای را میزان مصرف جوهر دستگاه پرینتر شما به همراه داشته باشد.

عمر و کارکرد دستگاه پرینتر خود را تضمین نمایید!

چنانچه شما جزو افرادی هستید که از دستگاه پرینتر رنگی استفاده می‌نمایید، توصیه می‌کنیم ادامه این مطلب را بخوانید. در این مقاله برای شما همراهان عزیز، پنج پاسخ برای پنج سؤال مهم و اساسی شما آماده کرده‌ایم که در صورت رعایت این موارد و همچنین عمل به آن‌ها، می‌توانید عمر و میزان کارکرد دستگاه پرینتر و جوهر نوار کارتریج آن را تضمین نمایید.

سؤال یک:

عکس موردنظر خود را چاپ کرده‌اید، اما پس از چاپ می‌بینید که بر روی عکس، خط‌هایی اضافه به چشم می‌خورد! این خط‌های اضافه از کجا پیدا شده‌اند و چگونه می‌توان آن‌ها را از بین برد؟ آیا نیاز به شارژ کارتریج دارم ؟

پاسخ یک:

توجه داشته باشید به هنگام چاپ یک عکس، از بیشترین تعداد سوزن‌های موجود در دستگاه پرینتر جوهر افشان استفاده می‌شود! چنانچه تمامی این سوزن‌ها درست نباشد، این مشکل سریعاً به چشم آمده و دیده می‌شوند. بهتر است بدانید این مشکل آن هنگام وسیع خواهد شد که برای چاپ عکس موردنظرتان به جای استفاده از کاغذهای معمولی و ساده، از کاغذ مخصوص چاپ عکس استفاده نمایید (برگه‌های مخصوص کاغذی که دارای چندین لایه بوده و جوهر نیز می‌تواند به صورت کنترل‌شده به میان الیاف آن‌ها وارد شود)!

شما می‌توانید با به‌کارگیری روش زیر، از ایجاد خط‌های اضافی بر روی کاغذ چاپ موردنظر جلوگیری نمایید:

پیش از چاپ عکس بر روی کاغذ موردنظر، سوزن‌های جوهر افشان دستگاه پرینتر را بر روی کاغذ معمولی و ساده آزمون نمایید؛ برای انجام این کار می‌توانید بر اساس گزینه‌های زیر اقدام نمایید:

در ابتدا وارد قسمت Control Panel سیستم خود شوید، سپس به بخش Printers and Faxes رفته و از قسمت Properties وارد مرحله‌ی General شده و بر روی Print Test Page کلیک نمایید. در این مرحله به برگه‌ی آزمون چاپ به دقت نگاه کنید! چنانچه خط‌ها دارای حفره‌هایی بر روی خود باشند بایستی تمامی سوزن‌های دستگاه پرینتر جوهر افشان تان را پاک کرده و آن‌ها را دوباره آزمون نمایید. البته این موضوع را از یاد نبرید که بایستی تمامی کارهای گفته شده در بالا را پیش چاپ عکس موردنظر خود بر روی برگه‌ی کاغذی مخصوص چاپ عکس که گران قیمت نیز می‌باشد، انجام دهید؛ زیرا در غیر این صورت امکان بروز خطا به هنگام چاپ و به هدر رفتن کاغذ مخصوص می‌گردد.

سوزن‌های دستگاه پرینتر جوهر افشان تان را پاک کرده‌اید، اما همچنان کیفیت چاپ بد و نامناسب است؛ در این شرایط چه باید کرد؟

سؤال دو:

شما از دستگاه پرینتر جوهرافشان خود تنها گاهی و گاهی استفاده می‌نمایید؛ اما در همین دفعات استفاده‌ی کم نیز، موضوعات موردنظر چاپ شده‌ی شما دارای چنان کیفیت بدی می‌باشد که حتی نمی‌توانید موارد و موضوعات چاپ شده بر روی کاغذ را نیز تشخیص دهید! این اتفاق بی شک به دلیل مخزن‌های خالی شده از جوهر مورد استفاده نمی‌باشد زیرا شما آن‌ها را بررسی و امتحان کرده‌اید.

پاسخ دو:

توجه داشته باشید در دستگاه‌های پرینتر جوهرافشان که به صورت مغزی بوده و هد آن‌ها از یک قسمت واحد تشکیل شده است، این مشکل به دلیل خشک شدن جوهر در قسمت هد دستگاه پرینتر دیده می‌شود که سبب آن نیز در حالتی است که از دستگاه پرینتر به دفعات زیاد استفاده نشود و به مدت طولانی بدون استفاده باقی بماند.

بهتر است این موضوع را بدانید چنانچه میزان کثیف بودن سوزن‌های دستگاه پرینتر از یک حد و میزان مشخص و معین بیشتر شده باشد، دیگر نمی‌توانید با پاک کردن سوزن‌ها، مشکل را حل کنید! شما در این شرایط به عنوان بهترین عملکرد می‌توانید نوار کارتریج را از دستگاه پرینترتان خارج نموده و هد دستگاه را با استفاده از یک دستمال تمیز و مقداری خیس پاک نمایید (توصیه می‌کنیم برای خیس کردن دستمال موردنظر از آب معدنی استفاده کنید! زیرا در درون آب شهری و لوله‌کشی شده، موادی وجود دارد که می‌تواند دوباره سبب گرفته شدن لوله‌ها گردد). چنانچه با انجام این کار نیز نتوانستید مشکل را برطرف نمایید، توصیه دیگری برای شما داریم (البته این توصیه را با مسئولیت خودتان انجام دهید!):

نگه داشتن قسمت هد دستگاه پرینتر در آب گرم و یا پاک‌سازی و دست‌کاری با استفاده از مواد و محلول‌های پاک‌کننده و تمیز کننده‌ی شیشه!

در این شرایط، به دلیل گرمای آب سوزن‌های دستگاه پرینتر کمی باز شده و جوهر خشک شده نیز از بین خواهد رفت.

می‌توانید قسمت هد دستگاه پرینتر خود را خودتان پاک و پاکیزه نمایید و در صورت خالی بودن، شارژ کارتریج را انجام دهید.

سؤال سه:

تصور کنید در وضعیتی قرار دارید که در دستگاه پرینتر شما، نوار کارتریج و قسمت هد پرینتر از هم جدا می‌باشند و شما نیز به هیچ وجه اجازه‌ی بیرون آوردن قسمت هد از دستگاه خود را ندارید! دستگاه به شدت کثیف شده است و تصمیم دارید آن را پاک کنید اما به سوزن‌های دستگاه پرینتر دسترسی ندارید.

پاسخ سه:

در برخی از مدل دستگاه‌های پرینتر برای نمونه در مدل‌های سری Epson-Stylus، هد به صورت ثابت و پایدار بر روی دستگاه پرینتر نصب شده است (به هیچ عنوان تصمیم به باز کردن آن‌ها نداشته باشید!)؛ اما ناامید نشوید! باز هم راه و روشی برای تمیز کردن هد دستگاه وجود دارد. برای انجام این کار بایستی در ابتدا هد از حالتی که هم اکنون در آن حالت ایستاده است، خارج شود زیرا در این صورت، امکان انجام هیچ حرکتی وجود نخواهد داشت! توجه داشته باشید برای باز کردن قفل این وضعیت، دستگاه پرینتر خود را روشن نمایید و سپس به محض خارج شدن هد پرینتر از مکان قرار گرفته به صورت ایستاده، سریعاً دستگاه را از برق بکشید. حالا در این شرایط، هد دستگاه پرینتر قابل تکان دادن می‌باشد.

در مرحله‌ی بعدی، یک دستمال تمیز و تقریباً خیسی را بر زیر هد بکشید؛ با یک دست آن قسمت را محکم نگه داشته و با آن یکی دست خود هد را در جهات مختلف و گوناگون به حرکت درآورید. اگر برایتان ممکن است محل اولیه قرارگیری هد در دستگاه پرینتر را نیز تمیز نمایید. بر اساس تجربه‌های بسیار، در این مکان نیز مقداری جوهر خشک شده که با گرد و خاک نیز مخلوط شده است، وجود دارد.

پس از اینکه تمامی قسمت‌ها را به خوبی تمیز و پاکیزه نمودید، سیم برق دستگاه را به پریز برق متصل نمایید که در این حالت دستگاه پرینتر شما دوباره روشن خواهد شد. توصیه می‌کنیم برای اطمینان از کار، برگه کاغذی را به صورت آزمون چاپ نمایید.

فراموش نکنید چنانچه با جوهر دستگاه پرینتر خود بیش از حد رفتار اقتصادی داشته باشید، ممکن است برای شما با هزینه‌ای گران‌تر تمام شود و مجبور شوید زودتر شارژ کارتریج را انجام دهید !

سؤال چهار:

به دلیل نبود وقت لازم، نمی‌توانید قسمت هد دستگاه پرینتر خود را تمیز نمایید و به همین دلیل مجبور هستید تا فشنگ‌های جدیدی را خریداری نمایید؛ اما هنوز مقداری جوهر در نوار کارتریج دستگاه پرینتر شما وجود دارد! تصمیم دارید مانع از بروز دوباره‌ی این اتفاق شوید.

پاسخ چهار:

در این شرایط تنها توصیه‌ی ما برای شما این است: بیشتر چاپ کنید و کمتر صرفه‌جویی کنید تا بدین طریق بتوانید در میزان مصرف جوهر، صرفه‌جویی نمایید.

بله! درست خواندید. تعجب نکنید! شما با این کار می‌توانید در مصرف جوهر دستگاه پرینتر خود صرفه‌جویی نمایید.

اما چگونه؟

فردی که به میزان کمتری چاپ انجام می‌دهد، بی شک به جوهر بیشتری هم نیاز خواهد داشت! زیرا با هر بار تمیز کردن هد و همچنین سوزن‌های دستگاه، مقداری جوهر نیز بی دلیل تلف خواهد شد.

توجه داشته باشید چنانچه از دفعه‌های قبل نیز مقداری جوهر در سوزن‌های دستگاه پرینتر شما خشک شده باشد، ممکن است حتی برای تمیز شدن، به چندین بار پاک کردن آن‌ها نیاز باشد تا بتوانید دوباره کیفیت مطلوب چاپ را تجربه نمایید.

این موضوع را بایستی بدانید که در واقعیت دستگاه‌های پرینتر جوهرافشان به هیچ وجه دستگاه‌هایی صرفه‌جو نیستند، بلکه حتی به میزانی زیاد نیز جوهر مصرف می‌نمایند تا بتوانند دوباره سوزن‌ها را خالی نمایند و نیازی به شارژ کارتریج یا خرید کارتریج جدید نداشته باشید. در صورتی که شما به دفعات زیاد از دستگاه پرینتر خود استفاده می‌نمایید، به نوعی مانع از بروز این اتفاق می‌شوید؛ برای این کار حتی چاپ چند صفحه‌ای از اینترنت نیز کفایت می‌کند. صفحه‌های اینترنتی به دلیل داشتن عکس و متن به صورت تواما، می‌توانند گزینه‌ای فوق‌العاده برای تمیز نگه داشتن سوزن‌های دستگاه شما باشند.

مسیر عبور قسمت هد دستگاه پرینتر.

سؤال پنج:

شما پس از انجام چاپ مطالب و موضوعات موردنظر خود متوجه می‌شوید که حروف به صورت کشیده به نظر می‌آیند، خط‌های چاپ شده بسیار کثیف بوده و عکس‌ها تصاویر نیز زیبایی و ظرافت لازم را ندارند؛ به همین دلیل شما به هیچ وجه از کیفیت چاپ دستگاهتان راضی نیستید!

پاسخ پنج:

اگر میزان کیفیت چاپ برای شما بسیار مهم است بدانید در بیشتر زمان‌ها، مسیر گذاری قسمت هد دستگاه پرینتر می‌تواند کمک‌کننده شما باشد. پس در ابتدا بهتر است مدل دستگاه پرینتری که از آن استفاده می‌کنید را بدانید؛ بدین صورت اقدام نمایید:

در ابتدا به ناحیه Control Panel سیستم خود رفته و سپس وارد بخش Printers and Faxes شوید. در این مرحله به قسمت Properties رفته و بر روی General کلیک نمایید.

توجه داشته باشید بیشتر مدل‌های دستگاه پرینتر برای انجام این کار به طور معمول به چند برگ کاغذ A4 نیاز خواهند داشت. برای نمونه در مدل Epson Stylus C86 به چهار برگه کاغذی برای انجام این کار نیاز خواهید داشت تا دستگاه بتواند عمل alignment را به انجام رساند. برگه‌های کاغذی نیز بدون بروز هیچ‌گونه مشکلی هم به‌صورت رو و هم به صورت پشت چاپ می‌گردند. فراموش نکنید این کار سبب صرفه‌جویی در میزان مصرف برگه‌های کاغذی توسط دستگاه شما خواهد شد.

آموزش نگهداری و استفاده بهینه از کارتریج دستگاه‌های پرینتر Inkjet

دستگاه‌های پرینتر Inkjet دارای قیمت بسیار ارزان و پایینی می‌باشند؛ همچنین این دستگاه علاوه بر اینکه یک پرینتر رنگی هستند، دستگاه کپی و نیز اسکنر نیز می‌باشند؛ اما بایستی به این نکته توجه داشته باشید که قیمت کارتریج‌های جوهر آن‌ها در مقایسه با قیمت دستگاه، بسیار گران‌تر است! برای نمونه چنانچه شما دستگاه پرینتر را به قیمت دویست دلار خریداری نمایید، هزینه مورد نیاز برای خرید دو عدد کارتریج رنگی و سیاه، چیزی در حدود صد دلار می‌شود! که این اتفاق حتی برای خرید هر سه ماه یک‌بار نیز قیمتی گران به شمار می‌آید. لذا بر این اساس امروزه بیشتر توجه‌ها به جای نگهداری و حفظ از دستگاه پرینتر، بر روی نگهداری از کارتریج معطوف شده است.

پرینتر و کارتریج

این موضوع را نیز بهتر است بیان کنیم که شما می‌توانید این کارتریج‌ها را پر کنید! یا همان شارژ کارتریج، که برای هر بار پر کردن آن‌ها، بایستی هزینه‌ای در حدود ده دلار خرج کنید که این اتفاق می‌تواند صرفه‌جویی عاقلانه‌ای را برای شما به همراه داشته باشد؛ اما در این شرایط نیز بایستی این نکته را بدانید که وقتی جوهر کارتریج تمام می‌شود و یا به موعد تمام شدن آن نزدیک می‌شود، چنانچه دقت لازم و کافی را در نگهداری از آن به عمل نیاورید، ممکن است کارتریج به سرعت خشک شده و دیگر نتوانید آن را پر نمایید! و برایتان غیرقابل استفاده شود.

و در نهایت مجبور خواهید شد هزینه بیشتری را برای خریداری دو عدد کارتریج صرف کنید و این به هیچ عنوان از نظر اقتصادی، اتفاقی درست و بجا نمی‌باشد! پس بر اساس گفته‌های بالا به شما توصیه می‌کنیم آن گاه که اولین نشانه‌های تمام شدن جوهر کارتریج (هر کدام از کارتریج‌های سیاه و یا رنگی) دستگاه پرینترتان را مشاهده کردید، بهتر است وقت را تلف نکرده و به سرعت نوار کارتریج را از دستگاه پرینتر خارج نمایید و بسته‌بندی کرده و به دست تعمیرکار برسانید تا شارژ کارتریج را انجام دهد و یا در صورتی که خودتان با انجام این کار آشنایی دارید، چه بهتر! بازهم توانسته‌اید در هزینه‌ها صرفه‌جویی نمایید. در زیر روشی را به شما آموزش خواهیم داد که می‌توانید خودتان با استفاده از آن، نوار کارتریج دستگاه پرینترتان را به سادگی بسته‌بندی کنید.

برای انجام بسته‌بندی مناسب و جداگانه‌ی هر نوار کارتریج به طریق زیر عمل کنید.

وسایل مورد نیاز:

یک عدد کیسه‌ی زیپ‌دار ترجیحاً پلاستیکی (کیسه‌ی زیپ لاک)

یک عدد نوار باریک سی در دو سانتیمتری؛ ترجیحاً از جنس کاغذ کاهی تقریباً کلفت، دستمال کاغذی تقریباً کلفت یا یک پارچه‌ی کرکی

یک عدد کش از نوع حلقه‌ای

و حالا به شرح روش بسته‌بندی می‌پردازیم:

  • نوار کارتریج تمام شده (خالی شده) را از دستگاه پرینتر خارج نمایید.
  • نوار باریک سی در دو سانتیمتری را چند بار تا نمایید تا طول آن به اندازه‌ی سه سانتیمتر کوچک شود. سپس آن را خیس نمایید (این خیسی بایستی به میزانی باشد تا از نوار باریک آب چکه نکند!)
  • نوار کارتریج و نوار باریک خیس شده را در داخل پلاستیک بگذارید؛ به این نکته توجه داشته باشید تنها کافی است نوار باریک خیس شده به بدنه‌ی نوار کارتریج بچسبد! و بایستی به هیچ عنوان تماسی با قسمت‌های جوهری نوار کارتریج یا قسمت هد چاپ نداشته باشد. بهتر است بدانید تنها دلیل خیس کردن این نوار باریک، مرطوب نگه‌ داشتن داخل کیسه‌ی پلاستیکی است.
  • کیسه‌ی پلاستیکی را ببندید و زیپ دهانه‌ی آن را به خوبی محکم نمایید.
  • با استفاده از یک کش، دور کیسه‌ی پلاستیکی را مهار نمایید.
  • هر چه زودتر نسبت به شارژ کارتریج اقدام نمایید.

چنانچه نتوانید نوار کارتریج دستگاه پرینترتان را به موقع شارژ کنید بایستی نوار باریک کاغذی را حداقل هفته‌ای یک دفعه دوباره خیس کرده و در داخل کیسه پلاستیکی قرار دهید.

همچنین توصیه می‌کنیم به چند نکته زیر نیز توجه داشته باشید:

  • فراموش نکنید به محض به پایان رسیدن جوهر نوار کارتریج، آن را سریعاً از دستگاه پرینتر خارج کرده و در داخل یک کیسه‌ی پلاستیکی مناسب قرار دهید؛ چنانچه در انجام این کار تعللی داشته باشید، نوار کارتریج به سرعت خشک شده و بایستی آن را دور اندازید.
  • در نوار کارتریج رنگی، بایستی به هنگام تمام شدن اولین رنگ، کارتریج را به سرعت بسته‌بندی نمایید؛ توجه داشته باشید ایجاد تغییر رنگ به صورت طبیعی در تصاویر می‌تواند کمک کننده شما برای تشخیص زمان تمام شدن یک رنگ در کارتریج باشد.
  • چنانچه نوار کارتریج را سریعاً پر و شارژ کارتریج را انجام دهید، می‌توانید از آن برای بار دیگر نیز در دستگاه پرینتر خود استفاده کنید.

دستگاه اسیلوسکوپ

دستگاه اسیلوسکوپ (به لاتین Oscilloscope) یک نوع دستگاه اندازه‌گیری است که از آن برای اندازه‌گیری میزان ولتاژ و مشاهده شکل موج‌های حاصل، اختلاف فاز موجود، زمان تناوب و همچنین مشاهده و بررسی منحنی مشخصه ی شاخص ولت – آمپر برخی از عناصر نیمه هادی موجود همچون ترانزیستور و دیود استفاده می‌شود. به بیان دقیق‌تر می‌توان گفت اسیلوسکوپ یک دستگاه ولت متر دقیق است با این تفاوت که توانایی اندازه‌گیری میزان جریان را به صورت مستقیم ندارد؛ به همین دلیل بایستی برای اندازه‌گیری میزان جریان، از روش‌هایی غیرمستقیم مانند قانون اهم استفاده نمود.

اسیلوسکوپ دیجیتال

یکی از مزایای مهم دستگاه اسیلوسکوپ این است که برخلاف دستگاه های مولتی متر معمولی، می‌تواند در فرکانس‌های بالا نیز به‌خوبی و درستی کار کند. توجه داشته باشید مشاهده شکل موج‌ها و همچنین اندازه‌گیری آن‌ها در دستگاه اسیلوسکوپ از ولتاژ DC یعنی ولتاژ با فرکانس صفر شروع شده و به فرکانس مشخصی نیز ختم می‌شود که به طور معمول دستگاه اسیلوسکوپ را با این میزان فرکانس مشخص می‌نمایند برای نمونه دستگاه اسیلوسکوپ 40 مگاهرتزی. دستگاه اسیلوسکوپ 40 مگاهرتزی یعنی اسیلوسکوپی که می‌تواند میزان ولتاژهای DC و AC را تا مقدار MHZ40 نشان دهد.

دستگاه های اسیلوسکوپ در دو نوع آنالوگ و دیجیتال ساخته می‌شوند؛ ما در این مطلب تصمیم داریم تا به بررسی نوع آنالوگ این دستگاه بپردازیم (پس در ادامه ی این مطلب، در هر کجا که واژه اسیلوسکوپ را دیدید، منظور اسیلوسکوپ آنالوگ است). توجه داشته باشید ما در این مطلب به هیچ عنوان ساختمان داخلی یک اسیلوسکوپ را بررسی نخواهیم کرد! بلکه هدف ما، تنها آشنایی با قابلیت‌ها و مزیت‌های یک اسیلوسکوپ و همچنین نحوه‌ی استفاده از آن است (همچنین بهتر است این نکته را نیز بدانید که طرز کار تمامی اسیلوسکوپ ها، شبیه به یکدیگر است و می‌توان گفت کلیدها و ولوم های آن نیز تقریباً یکسان است).

دستگاه های اسیلوسکوپ می‌تواند به صورت یک کانالِ و یا به صورت چند کانالِ باشد. در توضیح انواع این دستگاه می‌توان گفت، اسیلوسکوپ یک کانالِ تنها می‌تواند یک سیگنال را بر روی صفحه‌ی خود نمایش دهد، اما دستگاه اسیلوسکوپ چند کانالِ می‌تواند به طور همزمان چندین سیگنال را بر روی صفحه‌ی نمایش خود، به نمایش درآورد (برای نمونه یک دستگاه اسیلوسکوپ دو کانالِ می‌تواند به صورت همزمان دو سیگنال را بر روی صفحه‌ی نمایش خود، نمایش دهد).

اما شاید این سؤال برای شما مطرح شده باشد که سیگنال های الکتریکی چگونه می‌توانند به دستگاه اسیلوسکوپ منتقل شوند؟

در پاسخ می‌توان گفت برای انتقال سیگنال های الکتریکی به دستگاه اسیلوسکوپ، بایستی از پروب استفاده نمود که در ادامه به صورت دقیق‌تر به بررسی و توصیف این اتفاق خواهیم پرداخت.

پروب (Probe) چیست؟

برای انتقال سیگنال های الکتریکی به دستگاه اسیلوسکوپ، از پروب استفاده می‌شود (به پروب، پراب نیز گفته می‌شود).

در توصیف پروب می‌توان گفت به طور معمول سیم رابط پروب از جنس کابل‌های کواکسیال است تا بدین طریق میزان نویزهای تولیدشده به حداقل میزان برسد.

نوک و انتهای یک پروب به صورت گیره‌ای از جنس فلز است که می‌توان آن را به یک نقطه‌ی مشخص از مدار متصل نمود. توجه داشته باشید چنانچه پوشش پلاستیکی نوک و انتهای پروب را از آن جدا نماییم، نوک پروب به صورت سوزنی می‌شود که می‌توان در برخی از مواقع از آن استفاده نمود.

بهتر است بدانید انتهای سیم رابط که به ورودی دستگاه اسیلوسکوپ متصل می‌گردد (و از جنس فلز است) BNC نام دارد. BNC دارای یک شیار مورب است؛ بدین شکل که وقتی آن را به ورودی دستگاه اسیلوسکوپ متصل می‌نماییم و سپس آن را 90 درجه در جهت حرکت عقربه‌های ساعت می‌چرخانیم این قطعه‌ی فلزی به صورت کامل به دستگاه اسیلوسکوپ متصل می‌شود.

بر روی قطعه‌ی پروب، کلیدی با دو حالت وجود دارد؛ حالت‌های×1  و ×10. در حالت ×1، سیگنال موجود بدون هیچ‌گونه تغییر و تضعیفی با استفاده از پروب به دستگاه اسیلوسکوپ اعمال می‌گردد اما در حالت ×10، در ابتدا سیگنال در داخل قطعه‌ی پروب به میزان ده برابر تضعیف شده و سپس به دستگاه اسیلوسکوپ اعمال می‌گردد.

به این نکته دقت داشته باشید که اگر از حالت ×10 پروب برای اندازه‌گیری سیگنال استفاده شود، بایستی مقادیر قرائت شده دامنه از روی دستگاه را در عدد ده ضرب نماییم تا بدین طریق مقدار واقعی دامنه‌ی سیگنال حاصل شود. حالت ×10 برای سیگنال‌هایی با دامنه‌ی زیاد، کاربرد دارد.

در ادامه ی این مطلب، ابتدا به بررسی کامل و جامع صفحه‌ی نمایش دستگاه اسیلوسکوپ، کلیدها و همچنین ولوم های روی پانل دستگاه می‌پردازیم و سپس در بخش دوم مطلب، کاربردهای دستگاه اسیلوسکوپ را بررسی خواهیم نمود.

  1. صفحه‌ی نمایش یک دستگاه اسیلوسکوپ:

دستگاه اسیلوسکوپ دارای یک صفحه‌ی نمایش است که این صفحه‌ی نمایش در راستای عمودی به هشت قسمت و در راستای افقی به ده قسمت تقسیم‌بندی می‌شود. البته لازم به ذکر است برای دقت بیشتر در فرآیند اندازه‌گیری، راستاهای عمودی و افقی دارای تقسیمات ریزتری نیز می‌باشند؛ بدین صورت که هر خانه‌ی عمودی و یا افقی، به پنج قسمت مشخص تقسیم‌بندی شده است و هر قسمت نیز معادل است با 2/. یک خانه‌ی مشخص.

  1. کلید روشن و خاموش دستگاه اسیلوسکوپ:

هر دستگاه اسیلوسکوپ برای روشن و خاموش شدن، کلیدی منحصر به فرد دارا است که به طور معمول آن را با کلمه‌ی ON/OFF و یا کلمه‌ی Power نشان می‌دهند. همچنین بهتر است بدانید معمولاً در نزدیکی این کلید روشن و خاموش، یک LED نیز جهت نشان دادن روشن یا خاموش بودن دستگاه اسیلوسکوپ وجود دارد.

  1. کلید ولوم (Intensity):

کلید ولوم می‌تواند میزان شدت نور سیگنال نمایش داده‌شده توسط دستگاه را کم یا زیاد نماید. این ولوم بایستی در حالتی قرار گرفته‌شده باشد که شدت نور موجود برای رؤیت و دیده شدن سیگنال کافی و مناسب باشد؛ توجه داشته باشید این ولوم ممکن است به صورت اختصاری با Inten نیز نمایش داده‌شده باشد.

  1. کلید ولوم Focus:

در ابتدا لازم به ذکر است کلمه‌ی Focus به معنی تمرکز و یا کانونی است؛ این نوع ولوم میزان ضخامت موج رسم شده بر روی صفحه‌ی نمایش دستگاه اسیلوسکوپ را زیاد یا کم می‌نماید. توجه داشته باشید این ولوم بایستی در حالتی قرار داده شود که خطوط حاصل از شکل موج، دارای حداقل ضخامت باشد.

  1. کالیبراسیون یا پین تنظیمات:

پین تنظیمات برای آزمودن و یا تنظیم سلکتورهای Time/Div و یا Volt/Div مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ همچنین برای بررسی سالم و یا معیوب بودن پروب نیز استفاده می‌شود. دستگاه اسیلوسکوپ، یک سیگنال از نوع مرجع با فرکانس و دامنه معین برای تنظیم و تست خود ایجاد می‌نماید و آن را به این پین انتقال می‌دهد. چنانچه سیگنال مزبور به ورودی دستگاه اسیلوسکوپ اعمال شود می‌توان شکل حاصل از آن را مشاهده نمود. توجه داشته باشید چون فرکانس و نیز دامنه سیگنال موردنظر معین است، می‌توان به سادگی صحت و درستی تنظیمات سلکتورهای Time/Div و همچنین Volt/Div را تحقیق و بررسی نمود. بهتر است بدانید چنانچه به سبب تماس نوک قطعه پروب با این پین، سیگنال موجود بر روی این پین، در صفحه‌ی نمایش دستگاه اسیلوسکوپ ظاهر شود و یا هنگامی که نوک پروب را همزمان با گیره‌ی زمین پروی به این پین متصل نماییم، یک خط افقی یا به عبارت دقیق‌تر ولتاژ صفر، بر روی صفحه‌ی نمایش دستگاه اسیلوسکوپ ظاهر می‌گردد که به معنای سالم بودن پروب است.

  1. پیچ آستیگمات:

پیچ آستیگمات همراه با ولوم تنظیم نقطه‌ی کانونی برای ایجاد و تولید نقطه‌ی گرد واضح مورد استفاده قرار می‌گیرد و به طور معمول نیز با عبارت Astig مشخص می‌گردد (توجه داشته باشید ممکن است بعضی از دستگاه های اسیلوسکوپ، این ولوم را نداشته باشند).

  1. پیچ چرخش در محور افقی:

با استفاده از پیچ چرخش در محور افقی، کجی محور افقی به طور کامل در وضعیت افقی تصحیح می‌گردد؛ همچنین بهتر است بدانید این پیچ بر روی دستگاه با عبارت Trace Rotation مشخص می‌گردد. به طور معمول در دستگاه اسیلوسکوپ، این پیچ در سمت راست ولوم Focus قرار می‌گیرد.

  1. کلید Time/Div:

در ابتدا بهتر است بدانید کلید Time/Div دارای ضرایبی مشخص بر حسب ثانیه، میلی‌ثانیه و همچنین میکروثانیه است. این ضرایب مشخص نشان دهنده این هستند که چقدر زمان نیاز است تا یک اشعه به اندازه‌ی یک خانه در راستای افقی جا به جا شود. برای نمونه می‌توان گفت چنانچه ضریب  Time/Div در شرایطی برابر با 0.2 میلی‌ثانیه باشد این بدان معنا است که اگر در چنین حالتی، اشعه در راستای افقی و به اندازه‌ی یک خانه معین جا به جا شود، چیزی در حدود 200 میکروثانیه یا 0.2 میلی‌ثانیه زمان مورد نیاز است.

  1. کلید ولوم Time Variable:

این کلید ولوم برای باز کردن و یا فشرده کردن شکل موج آن هم در راستای افقی مورد استفاده قرار می‌گیرد. توجه داشته باشید برای اندازه‌گیری زمان دوره تناوب با استفاده از دستگاه اسیلوسکوپ، بایستی این کلید ولوم در جهت حرکت عقربه‌های ساعت و تا آخر چرخانده شود و بر روی علامت Cal قرار گیرد. چنانچه این کلید ولوم از حالت Cal خارج گردد، دیگر ضرایب موجود برای Time/Div معتبر نیستند و نمی‌توان زمان دوره‌ی تناوب را به صورت صحیح محاسبه کرد. از این کلید ولوم هنگامی استفاده می‌شود که صحت و درستی ضرایب حاصل برای Time/Div دارای اهمیت نباشد؛ برای نمونه هنگامی که می‌خواهیم میزان اختلاف فاز بین دو موج هم فرکانس را محاسبه و بررسی نماییم.

اسیلوسکوپ پرتابل

  • کلید انجام بزرگنمایی در راستای افقی:

توجه داشته باشید با استفاده از این کلید می‌توان مقیاس افقی را به اندازه‌ی 5 یا 10 برابر بزرگ‌تر نمود. در توصیف می‌توان گفت شرایط به این صورت خواهد بود که در حالت عادی، مقیاس افقی همان مقداری است که سلکتور Time/Div نشان می‌دهد اما در شرایطی که این کلید انتخاب شده باشد، شکل حاصل از موج در راستای افقی، چیزی به اندازه‌ی 5 یا 10 برابر باز می‌شود؛ به عبارت دیگر می‌توان گفت این عدد معادل است با عدد نشان داده‌شده توسط سلکتور Time/Div در حالتی که به عدد 5 یا 10 تقسیم شده باشد. بهتر است بدانید در بعضی از دستگاه های اسیلوسکوپ، کلید بزرگنمایی افقی بخشی از همان کلید تغییر مکان افقی (همان Horizontal Position) است؛ به این صورت که وقتی این کلید ولوم در داخل است، قابلیت بزرگنمایی غیرفعال بوده و آن هنگام که این کلید ولوم بیرون کشیده می‌شود، قابلیت بزرگنمایی فعال می‌شود. کلید ولوم بزرگنمایی افقی در رابطه با نمایش امواج با فرکانس‌های زیاد، استفاده‌های بی‌شماری دارد؛ همچنین این کلید با عبارت MAG و همراه با ×5 و یا ×14  نمایش داده می‌شود.

  • کلید ولوم بزرگنمایی در راستای افقی:

توجه داشته باشید این کلید ولوم نیز همانند کلید ولوم بزرگنمایی در راستای عمودی قرار دارد؛ در مواقعی که میزان دامنه‌ی ولتاژ بسیار کم است، مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این شرایط میزان ولتاژ اندازه‌گیری شده با استفاده از دستگاه اسیلوسکوپ بایستی بر ضریب کلید بزرگنمایی تقسیم گردد.

  • کلید ولوم تغییر مکان افقی یا Horizontal Position:

این کلید ولوم می‌تواند شکل حاصل از موج را در جهت افقی تغییر داده و جا به جا نماید. بهتر است بدانید این کلید ولوم ممکن است به صورت اختصاری با عبارت Hor.Pos و یا حتی با علامت  ►  ◄ نشان داده شود.

  • بررسی کلید Volt/Div:

توجه داشته باشید کلید Volt/Div نیز مانند کلید Time/div دارای ضرایبی است (بهتر است بدانید این ضرایب استفاده شده بر حسب میلی ولت و یا ولت می‌باشند). در بررسی این کلید می‌توان گفت هر ضریب بیان کننده‌ی این حالت است که هر خانه در راستای عمودی، شامل چند ولت است؛ همچنین لازم به بیان است از این کلید برای اندازه‌گیری میزان دامنه‌ی ولتاژ استفاده می‌شود. با تغییر وضعیت این کلید ولوم، شکل حاصل از موج در راستای عمودی جمع یا باز می‌شود. برای نمونه چنانچه ضریب کلید ولوم Volt/Div یک کانال برابر با 0.5 ولت باشد؛ این اتفاق نشان دهنده‌ی این موضوع است که به ازای انتخاب این کانال، هر خانه‌ی پدیدار شده در صفحه‌ی نمایش دستگاه اسیلوسکوپ در راستای افقی، برابر است با 0.5 ولت.

  • کلید ولوم Volt Variable:

این کلید ولوم می‌تواند شکل حاصل از موج را در راستای عمودی باز و یا فشرده نماید؛ اما چنانچه این کلید ولوم از حالت Cal خارج گردد، مقادیر Volt/Div دیگر معتبر نبوده و نمی‌توان با استفاده از آن اندازه‌ی ولتاژ را محاسبه و بررسی نمود. پس بایستی این کلید ولوم به هنگام اندازه‌گیری میزان ولتاژ، بر روی علامت Cal قرار گرفته باشد.

  • کلید ولوم Vertical Position:

این کلید ولوم می‌تواند شکل حاصل از موج  را در راستای عمودی تغییر داده و جا به جا نماید؛ این کلید ولوم ممکن است به اختصار با عبارت Ver.Pos و یا حتی با استفاده از نمادهای ▼ و ▲ نشان داده شود.

  • بررسی پیچ بالانس DC:

توجه داشته باشید به سبب استفاده از دستگاه اسیلوسکوپ در منطقه‌ها و حرارت‌های مختلف، بایستی سلکتورهای Volt/Div هر یک از دو کانال موجود، از نظر میزان DC مورد بالانس قرار گیرند. بایستی با تنظیم صحیح این پیچ‌ها در حالت صحیح و تواما با تغییر سلکتور Volt/Div در آن حالت صحیح، خط افقی حاصل هیچ تغییر مکانی در راستای عمودی نداشته باشد. بهتر است بدانید این پیچ‌ها به طور معمول با عبارت DC-Bal مشخص می‌شوند.

  • کلید ولوم AC-GND-DC:

چنانچه این کلید ولوم در حالت AC قرار گرفته باشد، یک عدد خازن در مسیر ورودی به دستگاه اسیلوسکوپ قرار گرفته می‌شود که این اتفاق سبب حذف مؤلفه‌ی آشکار DC شکل حاصل از موج می‌گردد؛ یعنی در این چنین شرایطی، تنها سیگنال های از نوع AC بر روی صفحه‌ی نمایش دستگاه اسیلوسکوپ نمایش داده می‌شوند و سیگنال های DC حاصل، حذف می‌شوند؛ اما اگر این کلید ولوم در حالت یا وضعیت DC قرار داشته باشد، هر چه که در مسیر ورودی قرار داشته باشد، بدون هیچ‌گونه تغییری بر روی صفحه‌ی نمایش دستگاه اسیلوسکوپ، نمایش داده می‌شود؛ یعنی به بیان واضح‌تر در این حالت، مؤلفه‌های از نوع DC و AC بر روی صفحه‌ی نمایش دستگاه اسیلوسکوپ نمایش داده می‌شود؛ اما اگر کلید ولوم در حالت GND قرار داشته باشد، ورودی دستگاه اسیلوسکوپ به صفحه‌های انحراف عمودی منتقل نخواهد شد! بلکه در این وضعیت این صفحات فقط و فقط به اختلاف پتانسیل دارای ولت صفر متصل می‌شوند؛ بنابراین در این شرایط بر روی صفحه‌ی نمایش دستگاه اسیلوسکوپ، تنها یک خط افقی دیده می‌شود که از آن برای مشخص کردن و تعیین خط مبنای عمودی و یا به بیان واضح‌تر برای تغییر و بررسی ولتاژ صفر ولت استفاده می‌گردد.

  • کلید ولوم CHOP-ALT:

چنانچه این کلید ولوم در حالت CH1 قرار داشته باشد، تنها سیگنال اعمال شده بر روی کانال شماره‌یک بر روی صفحه‌ی نمایش دستگاه اسیلوسکوپ نمایش داده می‌شود، اما اگر این کلید ولوم در حالت CH2 قرار گیرد، تنها سیگنال اعمال شده به کانال شماره‌ی دو بر روی صفحه‌ی نمایش دستگاه نمایان می‌شود. توجه داشته باشید شرایط دیگری نیز وجود دارد؛ اگر کلید ولوم DUAL را انتخاب نماییم، شکل حاصل از موج‌های هر دو کانال به طور همزمان و هماهنگ بر روی صفحه‌ی نمایش اسیلوسکوپ ظاهر می‌شود و همچنین در صورت انتخاب وضعیت ADD، حاصل جمع دو شکل موج در لحظه بر روی صفحه‌ی نمایش دستگاه اسیلوسکوچ نمایان و آشکار می‌گردد.

  • کلید ولوم CHOP-ALT:

چنانچه میزان فرکانس سیگنال های ورودی به دستگاه بیش از KHZ1 باشد می‌توانیم با استفاده از حالت ALT، دو شکل حاصل از موج را به صورت همزمان و هماهنگ بر روی صفحه‌ی نمایش دستگاه اسیلوسکوپ مشاهده نماییم. در این وضعیت، در یک دوره‌ی مشخص تناوب موج Ramp (در ادامه، موج Ramp را توضیح خواهیم داد) در ابتدا سیگنال اعمال شده به کانال شماره‌ی یک و سپس در دوره‌ی تناوب بعدی این موج Ramp، سیگنال اعمال شده به کانال شماره‌ی دو بر روی صفحه‌ی نمایش دستگاه اسیلوسکوپ نمایش داده می‌شود؛ اما توجه داشته باشید به سبب میزان فرکانس بالای موج Ramp و همچنین دیگر سیگنال های ورودی به دستگاه، سیگنال های موجود بر روی هر دو کانال به طور همزمان و نیز هماهنگ بر روی صفحه‌ی نمایش دستگاه اسیلوسکوپ قابل نمایش و همچنین بررسی می‌باشند؛ اما اگر در وضعیتی میزان فرکانس سیگنال های ورودی به دستگاه کم باشد، مشاهده‌ی دو شکل حاصل از موج به طور همزمان و هماهنگ در حالت انتخاب شده‌ی ALT ممکن نخواهد بود!

زیرا در این وضعیت وقتی دستگاه اسیلوسکوپ سیگنال کانال شماره‌ی یک را نمایش می‌دهد، سیگنال کانال شماره‌ی دو از دید محو می‌گردد و وقتی نیز دستگاه اسیلوسکوپ سیگنال کانال شماره‌ی دو را نشان می‌دهد، سیگنال کانال شماره‌ی یک از دید بیننده محو خواهد شد و بنابراین در این‌چنین شرایطی، دو موج تنها به صورت چشمک‌زن بر روی صفحه‌ی نمایش دستگاه اسیلوسکوپ ظاهر خواهند شد. بهتر است بدانید برای نمایش سیگنال های با میزان فرکانس کمت از حالت CHOP استفاده می‌نماییم؛ در این وضعیت یک نقطه‌ی کوچک از سیگنال کانال شماره‌ی یک و سپس یک نقطه‌ی کوچک از سیگنال کانال شماره‌ی دو و به همین صورت تا انتهای نمایش به ترتیب داده  می‌شود. توجه داشته باشید در این روش، هنگامی که سیگنال کانال شماره‌ی یک نمایش داده می‌شود، کانال شماره‌ی دو قطع است و به همین صورت برعکس! یعنی هنگامی که سیگنال کانال شماره‌ی دو نمایش داده می‌شود، کانال شماره‌ی یک قطع است؛ اما به این سبب که این نقاط بسیار کوچک هستند ما این نقاط را در کنار یکدیگر و به صورت پیوسته مشاهده می‌نماییم؛ در نتیجه دو شکل حاصل از موج به صورت همزمان و هماهنگ بر روی صفحه‌ی نمایش دستگاه اسیلوسکوپ نمایش داده می‌شود.

  • کلید ولوم CH2lNV:

توجه داشته باشید هنگامی که این کلید ولوم انتخاب می‌گردد، شکل موج کانال شماره‌ی دو به اندازه‌ی 180 درجه اختلاف فاز پیدا می‌نماید.

  • کلید ولوم X-Y:

چنانچه این کلید ولوم فعال گردد ارتباط موج Ramp با صفحه‌های انحراف افقی قطع می‌گردد و در این بین، هر یک از سیگنال های ورودی به دستگاه به یکی از صفحه‌های انحراف عمودی و یا افقی وارد می‌گردد. بهتر است بدانید کلید ولوم X-Y برای مشاهده و بررسی منحنی مشخصه ی ولت – آمپر در عنصرهای نیمه هادی و همچنین مشاهده و بررسی اشکال لیساژور دارای کاربرد است.

در هر دستگاه اسیلوسکوپ قسمتی نیز مرتبط به کنترل تریگر وجود دارد؛ اما شاید این سؤال برای شما پیش آمده باشد که منظور از تریگر چیست؟ در این قسمت پیش از معرفی کلیدها و نیز دیگر ولوم های این قسمت بهتر است موضوع فوق را توضیح دهیم. البته لازم است پیش از شرح کامل، مطالبی را پیرامون ساختمان داخلی یک اسیلوسکوپ بدانید.

در یک دستگاه اسیلوسکوپ، در ابتدا یک اشعه‌ی الکترونی تولید می‌گردد؛ منظور از اشعه‌ی الکترونی تعداد بسیار زیادی الکترون است که به صورت یک اشعه‌ی بسیار باریک در آمده و همراه با سرعت بسیار زیادی نیز حرکت می‌نماید (سرعتی در حدود چند هزار کیلومتر در ثانیه). هنگامی که این اشعه‌ی الکترونی دارای سرعت فوق العاده ی زیاد با مواد فسفرسانس موجود در پشت صفحه‌ی نمایش دستگاه اسیلوسکوپ برخورد می‌نماید، مواد فسفرسانس موجود از خود نور تولید می‌نمایند.

توجه داشته باشید برای اینکه این اشعه‌ی الکترونی پرسرعت بتواند شکل حاصل از موج‌ها را بر روی صفحه‌ی نمایش دستگاه اسیلوسکوپ نمایش دهد، لازم است در دو جهت افقی و عمودی حرکت نماید و به این دلیل دو سری صفحه به نام صفحه‌های انحراف افقی و صفحه‌های انحراف عمودی در مسیر حرکت این اشعه‌ی الکترونی پرسرعت قرار می‌گیرد. بهتر است بدانید هر سری از این صفحه‌های انحراف، خود متشکل از دو صفحه‌ی موازی است! به سبب ایجاد اختلاف پتانسیل در بین دو صفحه‌ی موازی، اشعه‌ی الکترونی با سرعت زیاد به سمت صفحه‌ی دارای میزان پتانسیل بیشتر متمایل می‌گردد و به این صورت محل برخورد اشعه‌ی الکترونی با سرعت زیاد با مواد فسفرسانس موجود در پشت صفحه‌ی نمایش دستگاه اسیلوسکوپ، تغییر می‌یابد و در نتیجه‌ی این اتفاق محل تولید نور بر روی صفحه‌ی نمایش تغییر می‌نماید. آن سیگنالی که می‌خواهیم بر روی صفحه‌ی نمایش دستگاه اسیلوسکوپ نمایش داده شود، بر روی صفحه‌های انحراف عمودی اعمال می‌گردد و متناسب و هماهنگ با تغییرات موجود در دامنه‌ی این سیگنال، اشعه‌ی الکترونی پرسرعت در راستای عمودی جا به جا می‌گردد؛ اما برای اینکه شکل حاصل از موج به طور صحیح و درست بر روی صفحه‌ی نمایش اسیلوسکوپ نمایش داده شود بایستی همزمان و هماهنگ با جا به جا شدن اشعه در راستای عمودی، اشعه‌ی الکترونی نیز در راستای افقی نیز جا به جا گردد. برای نمونه چنانچه هدف به نمایش گذاشتن یک موج سینوسی بر روی صفحه‌ی نمایش دستگاه اسیلوسکوپ باشد با رسیدن و برخورد موج سینوسی به صفحه‌های انحراف عمودی، اشعه‌ی الکترونی پرسرعت متناسب و هماهنگ با دامنه‌ی موج سینوسی در راستای عمودی جا به جا می‌گردد! چنانچه هیچ موجی بر روی صفحه‌های انحراف افقی اعمال نشود، بر روی صفحه‌ی نمایش دستگاه اسیلوسکوپ به‌جای یک موج سینوسی، تنها یک خط عمودی دیده می‌شود! بنابراین بایستی همواره همراه و هماهنگ با سیگنال ورودی، یک موج نیز بر روی صفحه‌های انحراف افقی دستگاه اعمال گردد تا شکل حاصل از موج ورودی به صورت صحیح بر روی صفحه‌ی نمایش دستگاه اسیلوسکوپ نمایش داده شود؛ این موج را اصطلاحاً موج Ramp می‌نامند که یک نوع موج دندانه‌دار است. چنانچه فرکانس موج Ramp با فرکانس سیگنال ورودی به دستگاه، یکسان باشد یک سیکل کامل از موج ورودی بر روی صفحه‌ی نمایش دستگاه اسیلوسکوپ نمایش داده می‌شود و اگر چنانچه فرکانس موج Ramp بیشتر از میزان فرکانس سیگنال ورودی به دستگاه باشد، چندین سیکل از سیگنال ورودی بر روی صفحه‌ی نمایش دستگاه اسیلوسکوپ نمایش داده می‌شود.

توجه داشته باشید برای اینکه شکل حاصل از موج ساکنی بر روی صفحه‌ی نمایش دستگاه اسیلوسکوپ داشته باشیم، بایستی حرکت افقی اشعه‌ی الکترونی پرسرعت هر بار از محل مشخصی از محل سیگنال ورودی شروع شود که این اتفاق، وظیفه‌ی قسمت تریگر دستگاه اسیلوسکوپ است. بهتر است بدانید اگر تریگر، وظیفه خود را به‌درستی انجام ندهد ممکن است سیگنال ورودی در صفحه‌ی نمایش دست اسیلوسکوپ حرکت نماید! برای عملکرد تریگر، روش‌ها و شیوه‌های مختلفی وجود دارد و بر این اساس نیز کلیدهای ولوم مختلفی بر روی پانل دستگاه اسیلوسکوپ تعبیه شده و قرار گرفته است که با استفاده از آن‌ها می‌توان نوع تریگر دستگاه را انتخاب نمایید.

برخی از این کلیدها عبارت‌اند از:

  • کلید ولوم Auto-Normal:

چنانچه کلید Auto-Normal در حالت Auto قرار گرفته باشد، حتی اگر به ورودی دستگاه اسیلوسکوپ نیز سیگنالی اعمال نشود، مدار داخلی دستگاه یک موج به شکل دندانه اره‌ای را به صفحه‌های انحراف افقی اعمال می‌نماید و بنابراین طی این اتفاق، خطی افقی بر روی صفحه‌ی نمایش دستگاه اسیلوسکوپ نمایان می‌گردد که این دلیلی است برای آماده به کار بودن دستگاه اسیلوسکوپ؛ اما اگر این کلید در حالت Normal قرار گرفته باشد، عمل و وظیفه‌ی قسمت تریگر تنها به کمک موج ورودی به دستگاه انجام می‌گردد؛ پس می‌توان گفت در صورتی که موج ورودی وجود نداشته باشد، هیچ‌گونه موج و یا خطی بر روی صفحه‌ی نمایش دستگاه اسیلوسکوپ نمایان نخواهد شد! بایستی کلید ولوم Auto-Normal در حالت عادی بر روی Auto قرار گرفته باشد.

  • کلید ولوم Source Trigger:

کلید Source Trigger می‌تواند حالت‌های مختلفی داشته باشد که در زیر به بیان آن‌ها می‌پردازیم:

الف) حالت AC: در این حالت، عمل و وظیفه‌ی تریگر با مؤلفه‌ی AC انجام می‌گردد.

ب) حالت DC: در این حالت، عمل و وظیفه‌ی تریگر با خود موج و همچنین همراه با مؤلفه‌ی DC انجام می‌شود.

پ) حالت CH1: در این حالت، عمل و وظیفه‌ی تریگر به وسیله‌ی سیگنال اعمال شده به کانال شماره‌ی یک انجام می‌گردد.

ت) حالت CH2: در این حالت، عمل و وظیفه‌ی تریگر به وسیله‌ی سیگنال اعمال شده به کانال شماره‌ی دو انجام می‌گردد.

ث) حالت Line: در این حالت، عمل و وظیفه‌ی تریگر با استفاده از فرکانس برق شهر انجام می‌گیرد.

ج) حالت Ext: در این حالت، بایستی موجی را که می‌خواهیم با استفاده از عمل و وظیفه‌ی تریگر انجام شود از خارج از دستگاه اسیلوسکوپ و همچنین با استفاده از یک ترمینال مخصوص به اسیلوسکوپ اعمال و وارد نماییم.

چ) حالت TV: در این حالت، با استفاده از یک فیلتر پایین گذر، مؤلفه‌های موجود فرکانس بالای موج ورودی حذف‌شده و سپس عمل و وظیفه‌ی تریگر انجام می‌گردد. توجه داشته باشید این کلید هنگامی استفاده می‌شود که یک موج مزاحم بر روی موج اصلی دستگاه، مانع عمل صحیح قسمت تریگر باشد.

ح) حالت TV-H: در این حالت، عمل و وظیفه‌ی تریگر با استفاده از سیگنال های افقی تلویزیون انجام می‌گردد.

خ) حالت TV-L) در این حالت، عمل و وظیفه‌ی تریگر با استفاده از سیگنال های عمودی تلویزیون انجام می‌گردد.

  • کلید ولوم Level:

این کلید ولوم، نقطه‌ی شروع موج نمایان شده بر روی صفحه‌ی نمایش دستگاه اسیلوسکوپ را معین و مشخص می‌نماید. همچنین چنانچه موج نمایش داده‌شده بر روی صفحه‌ی دستگاه، دارای حرکت افقی بوده و ثابت نیز نباشد بایستی به کمک این کلید ولوم شکل موج حاصل را ثابت نگه داشت.

  • کلید ولوم Slope:

کلید Slope مشخص کننده‌ی این مورد است که اولین نیم سیکل نشان داده‌شده‌ی موج مثبت است و یا منفی. توجه داشته باشید بایستی در حالت عادی علامت مثبت انتخاب گردد. در حقیقت می‌توان گفت علامت مثبت به معنی شیب مثبت و علامت منفی به معنای وجود شیب منفی در نقطه‌ی شروع موج است.

اسیلوسکوپ آنالوگ

درباره دستگاه اسیلوسکوپ چه می‌دانید؟

اسیلوسکوپ عبارت است از یک دستگاه چندکاره‌ی مفید آزمایشگاهی که از آن برای اندازه‌گیری و نیز نمایش دادن، تحلیل و بررسی انواع شکل موج‌ها و همچنین دیگر پدیده‌ها و اتفاقات مدارهای الکترونیکی و الکتریکی استفاده می‌شود.

بهتر است بدانید دستگاه اسیلوسکوپ در واقع رسام‌هایی بسیار سریع می‌باشند که سیگنال‌های ورودی را در برابر دیگر سیگنال‌ها و یا در برابر زمان نشان می‌دهد. قلم این دستگاه رسام یک نوع لکه‌ی نورانی است که در اثر برخورد باریکه‌ای از الکترون به یک پرده‌ی از جنس فلوئورسان تشکیل می‌شود.

به دلیل لختی بسیار کم این باریکه‌ی الکترونی، می‌توان این باریکه را برای دنبال کردن و نیز بررسی تغییرات در لحظه (شامل ولتاژهایی با فرکانس‌های بسیار بالا که بسیار سریع و در لحظه تغییر می‌کنند) استفاده نمود. دستگاه اسیلوسکوپ بر اساس ولتاژ عمل کرده و کار می‌کند؛ البته می‌توان با بهره‌گیری از مبدل‌ها یا ترانزیستورها دیگر کمیت‌های الکتریکی و مکانیکی از جمله جریان الکتریکی را به ولتاژ تبدیل نمود.

قسمت‌های مختلف یک دستگاه اسیلوسکوپ عبارت است از:

لامپ پرتوی کاتدی

دستگاه اسیلوسکوپ از یک لامپ پرتوی کاتدی که به عنوان قلب دستگاه به شمار می‌آید و همچنین تعدادی مدار برای کار کردن این لامپ پرتوی کاتدی تشکیل یافته است. توجه داشته باشید قسمت‌های مختلف یک لامپ پرتوی کاتدی شامل موارد زیر است:

تفنگ الکترونی

همان‌طور که از نام این قسمت نیز مشخص است، تفنگ الکترونی باریکه‌ای متمرکز و ثابت از الکترون‌ها را به وجود می‌آورد که دارای شتاب زیادی می‌باشند. این باریکه‌ی متمرکز الکترونی با انرژی لازم و کافی به صفحه فلوئورسان برخورد کرده و بر روی آن یک لکه‌ی نورانی مشخصی را تولید و تشکیل می‌نماید.

بهتر است بدانید تفنگ الکترونی از کاتد، شبکه آندی پیش شتاب‌دهنده، رشته‌ی گرم گن، آند شتاب‌دهنده و نیز آند کانونی کننده تشکیل شده است.

رشته‌ی الکترون‌ها از صفحه‌ی کاتدی که به روش غیرمستقیم گرم می‌شود، جاری می‌شوند. لازم به ذکر است این الکترون‌های جاری‌شده از طریق روزنه‌ی کوچکی در شبکه کنترل می‌گردند؛ این شبکه‌ی کنترل به طور معمول یک استوانه‌ی هم محور دارای لامپ به همراه سوراخی در مرکز آن است؛ الکترون‌های جاری‌شده از صفحه‌ی کاتد که از این روزنه می‌گذرند (به سبب میزان پتانسیل مثبت بسیار زیادی که به آندهای شتاب‌دهنده و نیز آندهای پیش شتاب‌دهنده اعمال می‌شود) شتاب گرفته و در این حین، آند کانونی کننده باریکه الکترونی را کانونی می‌نماید.

صفحه‌های انحراف دهنده

توجه داشته باشید صفحه‌های انحراف دهنده از دو صفحه تشکیل شده است؛ صفحه‌های انحراف از نوع قائم که به حالت افقی در دستگاه نصب‌شده و یک میدان الکتریکی در صفحه‌ی قائم را به وجود می‌آورند. لازم به ذکر است این صفحات در دستگاه، صفحات y نام‌گذاری می‌شوند. همچنین در دیگر سو، صفحه‌های انحراف افقی وجود دارند که به صورت قائم نصب‌شده و سبب ایجاد انحراف افقی در دستگاه می‌شوند. این صفحات در دستگاه، صفحات x نام‌گذاری می‌شوند. توجه داشته باشید فاصله‌ی میان صفحه‌ها به میزان لازم و کافی است تا باریکه‌ی الکترونی بتواند بدون برخورد با آن‌ها، عبور نماید.

صفحه‌ی فلوئورسان

جنس صفحه‌ی فلوئورسان یا به اصطلاح پرده که در داخل لامپ پرتوی کاتدی قرار گرفته است، فسفری است. فسفر دارای این خاصیت است که انرژی جنبشی الکترون‌های برخوردکننده را جذب کرده و آن‌ها را به صورت یک لکه‌ی نورانی مشخص، ظاهر و آشکار نماید. بهتر است بدانید دیگر قسمت‌های یک لامپ پرتوی کاتدی شامل پایه که به وسیله ی آن اتصالات برقرار می‌شود و نیز پوشش شیشه‌ای است.

درباره ویژگی مولد مبنای زمان چه می‌دانید؟

در ابتدا باید بدانید دستگاه اسیلوسکوپ بیشتر و بیشتر برای نمایش و اندازه‌گیری کمیات وابسته به زمان مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای این اتفاق لازم است لکه نورانی تشکیل شده حاصل از لامپ بر روی پرده فسفری با سرعت ثابت و یکنواخت از چپ به راست حرکت نماید؛ به همین سبب یک ولتاژ مثبت استاندارد به صفحه‌های انحراف افقی وارد می‌شود. توجه داشته باشید آن مداری که این ولتاژ مثبت یکنواخت را تولید کرده و اعمال می‌نماید، مواد رویش یا مولد مبنای زمان نام‌گذاری می‌شود.

بررسی مدارهای اصلی یک دستگاه اسیلوسکوپ

سیستم ایجاد انحراف قائم

چون سیگنال‌های تولیدی برای ایجاد انحراف (انحراف قابل نمایش و اندازه‌گیری) بر روی صفحه‌ی لامپ به اندازه ی لازم و کافی قوی نیست! به همین دلیل استفاده از تقویت قائم ضروری می‌نماید. به هنگام اندازه‌گیری سیگنال‌های تولید شده با ولتاژ بالا بایستی در ابتدا آن‌ها را تضعیف نمود تا بتوانند در محدوده‌ی عمل تقویت‌کننده‌های قائم قرار گیرند و بتوان آن‌ها را اندازه‌گیری نمود. همچنین سیگنال‌های خروجی تقویت‌کننده‌ی قائم، به طریق انتخاب هم‌زمانی در شرایط داخلی، می‌تواند به تقویت‌کننده‌ی هم‌زمان نیز اعمال‌شده و اثر نماید.

سیستم ایجاد انحراف افقی

در ابتدا باید بدانید صفحه‌های انحراف افقی به وسیله ی ولتاژ رویش که توسط مولد مبنای زمان تولید می‌شود، تغذیه می‌گردند. این دسته سیگنال به وسیله ی یک تقویت‌کننده تولید و اعمال می‌شود؛ اما چنانچه دامنه‌ی این سیگنال‌های تولید شده به اندازه ی کافی و لازم باشد می‌توان آن‌ها را به طور مستقیم اعمال نمود. آن هنگام که به سیستم انحراف افقی، مقداری سیگنال خارجی اعمال می‌گردد، بازهم از سوی کلید سیستم انتخاب رویش و نیز تقویت‌کننده‌ی افقی در وضعیت خارجی اعمال خواهد شد. توجه داشته باشید چنانچه کلید انتخاب رویش در وضعیت و شرایط داخلی باشد، سیستم تقویت‌کننده‌ی افقی، سیگنال ورودی مورد نیاز خود را از مولد رویش (مولد رویش دندانه‌دار) که البته با سیستم تقویت‌کننده هم‌زمان راه اندازه شده است، می‌گیرد.

هم‌زمانی

به این نکته توجه داشته باشید که هر نوع رویشی که در سیستم به کار می‌رود، بایستی با سیگنال مورد بررسی ما، هم‌زمان و هماهنگ باشد تا یک تصویر بی‌حرکت را به وجود آید. برای این کار بایستی میزان فرکانس سیگنال مبنای زمان، به صورت مقسوم علیه ای از فرکانس سیگنال مورد بررسی توسط ما بوده باشد.

مواد محوکننده

ولتاژ دندانه‌دار رویش اعمال‌شده به سمت صفحه‌های X به هنگام زمان رویش، لکه‌ی نورانی مشخصی را بر روی یک خط افقی از سمت چپ به سمت راست بر روی صفحه‌ی لامپ حرکت می‌دهد. توجه داشته باشید چنانچه سرعت حرکت کم باشد، تنها یک لکه‌ی نورانی دیده خواهد شد و چنانچه سرعت زیادتر باشد، لکه‌ی نورانی به صورت یک خط نورانی دیده خواهد شد. لازم به ذکر است این اتفاق در سرعت‌های بسیار زیاد، موجب می‌شود که این خط نورانی دارای ضخامت کمتری شده و حتی تار نیز به نظر آید و در بعضی موارد ممکن است حتی دیده نشود!

کنترل وضعیت

در طول این کار، به وسیله‌ای برای کنترل مسیر حرکت باریکه‌ی نور بر روی صفحه، نیاز خواهیم داشت؛ با انجام این کار می‌توان شکل موج ظاهر شده بر روی صفحه را به چپ یا راست و یا بالا و پایین حرکت داده و تغییر داد. شما می‌توانید این کار را از طریق اعمال یک میزان ولتاژ کوچک سیستم داخلی که به صورت کاملاً مستقل است، به صفحه‌های انحراف دهنده به انجام رسانید. بهتر است بدانید شما می‌توانید این ولتاژ را یک پتانسیومتر تغییر دهید.

کنترل میزان کانونی بودن

یک الکترود کانونی‌شده همچون یک عدسی دارای فاصله‌ی کانونی، می‌تواند تغییر نماید؛ و این تغییر تنها با تغییر پتانسیل آند کانونی کننده اتفاق خواهد افتاد.

کنترل میزان شدت

شدت میزان باریکه با استفاده از یک پتانسیومتر کنترل کننده‌ی شدت (تغییر میزان پتانسیل شبکه نسبت به صفحه کاتد) تنظیم شده و تغییر می‌یابد.

بررسی مدار کالیبره سازی

در دستگاه‌های اسیلوسکوپ آزمایشگاهی، به طور معمول و هماهنگ یک میزان ولتاژ پایدار به صورت داخلی تولید می‌شود که این ولتاژ پایدار دارای دامنه‌ی مشخصی نیز است. این میزان ولتاژ که برای کالیبره سازی مورد استفاده قرار خواهد گرفت، به طور معمول یک موج مربعی است.